Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
propolis özütleme , özütlenmiş propolis , damla propolis
04-06-2022, 08:29 AM
Post: #1
propolis özütleme , özütlenmiş propolis , damla propolis
Propolisin Doğru Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
 
Uzmanlar, Efervesan Tablet Şeklinde Propolis Kullanımının Son Derece Tehlikeli olduğuna Dikkat Çekti!
 
Arı Ürünleri Konusunda 25 yıllık tecrübe sahibi olan Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, propolisin faydalarından ve doğru tüketiminin nasıl olması gerektiğinden bahsetti.
 
Dr. Tanuğur;” Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır. Propolis kovandan çıktığı ham hali ile balmumu ile karışıktır ve insan vücudu tarafından sindirilemez. İnsan vücudunda biyoyararlanımı %2 oranındadır. Yani sindirilmeden vücudumuzdan atılmaktadır. Propolisin vücudumuz tarafından sindirilebilmesi ve zengin besin bileşimi ve sağlık etkilerinden yararlanılması için uygun teknolojiyle propolis özütleme işleminden geçmesi ve içeriğindeki balmumunun uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu işlem sırasında çeşitli yardımcı maddeler kullanılmaktadır. Bu teknik bir işlem olup uzman gıda mühendisleri kontrolünde yapılmalıdır. Propolisin, sadece su veya bitkisel yağlar ile özütlenmesi mümkün değildir. Su ile beraber çözücü olarak mutlaka etanol, glikol, gliserol gibi gıdadan elde edilme ve antioksidan maddeleri taşıyan işlem yardımcıları da kullanılmalıdır. Çünkü sadece bu maddelerin varlığı ile propolisin etken maddeleri özüte geçer. Bu nedenle sadece su bazlı veya bitkisel yağ bazlı iddiası ile satılan ürünlerde propolisin insan sağlığına etki edecek düzeyde bulunmadığı, yapılan araştırmalarda gösterilmiştir. Ayrıca özütleme sırasında ham propoliste bulunan balmumu tamamen ayrıştırılmalıdır. Özütleme işleminde, propolisin içerisindeki fenolik ve flavonoid bileşenlerin maksimum düzeyde elde edilmesi önemlidir. Doğru çözücüler kullanılarak özütlenmiş propolis ise insan vücuduna yaklaşık olarak %90 oranında biyoyararlılık sağlamaktadır.” dedi.
 
 
 
Dr. Tanuğur, Propolisin mutlaka damla formunda tüketilmesi gerektiğini, efervesan tablet şeklinde kullanıldığında vücut için olumsuz etkiler göstereceğini belirtti.
 
Dr Tanuğur; “Kovandan çıktıktan sonra doğru çözücüler ile ekstrakte edilen propolis mutlaka damla propolis formunda tüketilmelidir. Piyasa çok fazla efervesan tablet formunda propolis içeren ürün satılmaktadır. Fakat bu ürünler insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidir. Efervesan tabletler, sodyum bakımından çok zengindir. Az tuz tüketmesi gereken kişilerde kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Bilinçsizce her gün kullanılan bu efervesan tabletler ayrıca yüksek tansiyon riskine de sebebiyet verebilir. Türk toplumu gibi fazla tuz kullanma alışkanlığı olan toplumlarda tuz içeriği fazla olan efervesan tabletlerin bilinçsiz kullanılması kalp yetmezliği başta olmak üzere kronik rahatsızlıklara sahip olan bireylerin sağlıklarının bozulmasına yol açabilir. Bundan dolayı “Sözleşmeli Arıcılık” modeli ile kovandan sofraya, uygun alt yapı ve laboratuvar koşullarında üretim yapan firmaların ürünlerini tüketmenizi öneririm. Bunun yanında propolis ve diğer arı ürünlerini Anadolu coğrafyasından elde edilmiş olduğuna dikkat etmenizi de tavsiye ederim. Çünkü Anadolu coğrafyası endemik bitki örtüsü açısından diğer ülkelere kıyasla 3 kat daha zengin ve Anadolu coğrafyasından elde dilen bu doğal arı ürünlerinin biyoyararlılığı da oldukça fazladır. Yüksek antioksidan ve besin değerine sahip en az %10 oranında Saf Anadolu Propolisi içeren bir damladan yetişkinlerin günde en az 20 damla, çocukların ise günde en az 10 damla tüketmelerini tavsiye ederim” dedi.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)